Când consultăm un logoped și cum pot fi depistate problemele de vorbire

Orice părinte își dorește o dezvoltare armonioasă a copilului său, așteptând cu nerăbdare momentele în care vor rosti primele lor cuvinte. Fiecare copil are ritmul său, iar modul în care evoluează vorbirea la copii diferă de la caz la caz, astfel că mulți nu vorbesc bine nici măcar la vârsta de trei anișori. În aceste situații îngrijorătoare pentru părinți, cel mai bine ar fi să apeleze la un specialist care ar putea să constate și să analizeze cauzele acestor dificultăți la nivelul limbajului și totodată să ofere soluții eficiente.

Ce este logopedia?

Din punct de vedere etimologic, logopedia provine din limba greacă de la cuvintele: logos – cuvânt, vorbire și paideia – educare. Această disciplină vizează corectarea tulburărilor de limbaj, optimizarea înțelegerii și a comunicării cu scopul de a elucida problemele complexe de natură psihologică.

Ce probleme poate trata un specialist în logopedie?

Prin intermediul jocurilor și a exercițiilor speciale, un logoped pentru copii poate trata următoarele dificultăți la nivelul limbajului:

 1. Probleme în ceea ce privește pronunția:

 • Dislalia (cei care sunt numiți – rârâiți sau sâsâiți)
 • Rinolalia (vorbirea nazalizată din cauza unor malformații a aparatului bucal – „buză de iepure” sau „gură de lup”

 2. Tulburări de ritm și ale fluenței în vorbire peste un anumit nivel funcțional:

 • Tahilalie – vorbirea rapidă
 • Bradilalie – vorbirea lentă
 • Bâlbâiala – vorbirea cu prelungirea sau repetarea sunetelor sau a silabelor.

 3. Tulburări ale limbajului scris-citit (fără ca aceste probleme să fie cauzate de lipsa educației sau de vreun handicap mental)

 • Dislexiadificultăți la nivelul citirii
 • Disgrafia – dificultăți la nivelul scrierii
 • Alexiaabsența citirii
 • Agrafiaabsența scrisului

 4. Dereglări polimorfe :

 • Alalie incapacitatea sau slaba capacitate de a pronunța sunete, silabe, propoziții, care determină slaba dezvoltare la nivelul vorbirii la copii, în condițiile unui auz normal.
 • Afaziepierderea totală sau parțială a facultății de a comunica prin limbaj, produsă de leziuni cerebrale sau disfuncții.

 5. Tulburări de dezvoltare:

 • mutism electiv,
 • retard de limbaj
 • disfuncții verbale asociate autismului infantil sau altor handicapuri – precum cel de intelect și cel de auz;

 6. Dereglări asociate unor afecțiuni de tip psihopatologic sau psihiatric:

 • ecolaliavorbirea repetată fără adecvare la context sau cu un conținut neinteligibil.

Logopedia prin jocuri și exerciții

În cazul în care ați observat un comportament neobișnuit sau nepotrivit la copilul dumneavoastră (se joacă atipic, stă izolat, scoate sunete stridente asemenea unor strigăte, nu reușește să vorbească să ceară ceea ce dorește ș.m.d.) poate că ar trebui să apelați la un logoped pentru copii.

Într-adevăr, consultarea unui specialist în acest caz este imperioasă, dar nu există o vârstă limită la care părinții ar putea accesa serviciile unui logoped. În general, primele diagnosticări se pot realiza în jurul vârstei de 3 ani sau chiar mai târziu, dificultățile la nivelul vorbirii fiind diagnosticate prin intermediul unor metode și procedee specifice.

În București, există mai multe cabinete de logopedie care oferă un astfel de serviciu, important este să alegeți un logoped cu experiență care să investigheze cu atenție problemele apărute. Un factor destul de semnificativ care contribuie la succesul unei terapii este decorul în care se realizează ședințele. Copii se pot simți stingheriți într-un cadru nefamiliar, de aceea, unii părinți preferă să apeleze la serviciile unui logoped la domiciliu.

Indiferent de alegerea pe care o faceți, esențial este să cereți ajutorul specialistului pentru a depista eventualele dificultăți de vorbire ale copilului dumneavoastră.

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *