Ce trebuie să știi atunci când cumperi pentru prima dată u costum de neopren

Achiziționarea unui costum de neopren poate fi o treabă complicată pentru un proaspăt adept al sporturilor acvatice. Fiind la început, s-ar putea să nu știe ce să alegă și nici cum să deosebească un echipament de calitate de unul mai puțin calitativ. Până la alegerea echipamentului, orice împătimit al sporturilor de apă trebuie să știe că un costum de neopren este piesa de rezistență din garderoba oricărui sportiv.

Iată câteva sfaturi care ar putea veni în ajutorul celor care să hotărăsc să facă pasul cel mare către adrenalina pe apă:

  • Investiția pe termen lung este cea mai bună variantă

Dacă ți-ai propus să devii un împătimit al sporturilor acvatice, cu siguranță ai nevoie de un costum de neopren profesionist. Contactul tău cu apa va fi unul dinamic, așa că îți trebuie protecție și confort la un nivel avansat. În plus, după ce vei prinde gustul adrenalinei pe apă, cu siguranță vei vrea să duci experiența la un alt nivel.

Așa că ar fi bine să faci o investiție pe termen lung, ca să nu te trezești că după primele 3-4 utilizări, costumul se rupe/descoase/dezlipește sau nu îți oferă suficientă protecție termică și flexibilitate.

Cu alte cuvinte, nu este cazul să te zgârcești la bani și să faci economie în detrimentul propriei siguranțe. Mai ales că trăiești în România și sigur știi cum este cu lucrul făcut de mântuială. Oricât de tentant poate fi pe moment un costum de neopren low cost, de preferat ar fi să pui în balanță avantajele și dezavantajele de care vei ave parte dacă îl cumperi. Abia după ce faci un raport corect calitate-preț vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

  • Nu poți face o alegere bună fără să cunoști câteva detalii tehnice

Principala caracteristică a unui costum de neopren este  izolația termică . Nu este necesar să cunoști în detaliu tot procesul de fabricație, însă trebuie să știi câteva detalii mai tehnice, ca să poți face o alegere corectă.

Indiferent de contextul în care vei folosi costumul, există câteva criterii care te ajută să stabilești calitatea produsului:

  • Grosimea stratului de neopren – Cu cât stratul de neopren este mai gros, cu atât izolația termică este mai mare, iar flexibilitatea în mișcare mai mică. Cu cât stratul de neopren este mai subțire, cu atât izolația termică este mai mică, iar flexibilitatea mai mare. Evident, tehnologia a avansat, și există acum și costume mai groase cu o flexibilitate foarte bună, însă , dacă ești tentat să alegi un astfel de costum, va trebui să fi pregătit să plătești o sumă mai mare

Grosimea stratului de neopren se alege în funcție de temperatura apei cu care vei avea contact și de cât de multă flexibilitate necesită sportul pe care vrei să-l practici.

  • Tipul de neopren – neoprenul din care este fabricat costumul poate neopren simplu sau prevăzut cu diverse tipuri de căptușeli la interior, pentru un confort termic ridicat
  • Flexibilitatea costumului – în funcție de model, costumele pot avea diverse niveluri de flexibilitate
  • Cusătură  – îmbinarea bucăților de neopren se poate face fie prin cusătură simplă, fie prin lipitură plus cusătură. La costumele din gama de top, cusăturile sunt securizate si impermeabilizate cu o bandă adezivă specială.
  • Închiderea – costumul se închide de obicei cu fermoar. În funcție de amplasarea lui (în față sau în spate), închiderea este mai ușoară, costumul se îmbracă mai rapid, iar gradul de izolare termică este mai mic sau mai mare. Mai nou, datorită evoluției tehnologiei, în ultimii ani au apărut chiar și costume fără niciun fel de fermoar.
  1. Ține cont de sfatul profesioniștilor

Caracteristicile enumerate mai sus sunt doar câteva elemente de bază în funcție de care se stabilește calitatea unui costum de neopren. Bineînțeles că, în termeni profesioniști, există mult mai multe detalii care fac diferența.

Spre exemplu, costumele de neopren pot fi de tip wetsuit sau drysuit. Tehnologia avansează, așa că tipurile de neopren devin și ele din ce în ce mai sofisticate: M-Fles, Izopren Mesh, Glideskin. La fel și tehnicile de îmbinare a costumelor. În termeni specialiști se vorbește de tehnologii precum Flatlock  sau GBS. Sună puțin a chineză, nu?

Nu te panica! Dacă ești cu adevărat interesat, te poți sfătui cu angajații unui magazin profesionist înainte să cumperi ceva.

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *