Ce trebuie să știți despre polizoarele unghiulare

polizor-unghiular

Polizorul unghiular (flex) este o unealtă portativă electrică folosită pentru tăierea, prelucrarea sau șlefuirea diferitelor materiale (metal, lemn, piatră, gresie, faianță) folosite în construcții și amenajări interioare. Motorul acţionează un angrenaj care este poziţionat într-un unghi drept faţă de axul motorului şi la capătul căruia se află un disc detașabil abraziv sau din diamant care poate fi schimbat în funcție de materialul care trebuie tăiat sau prelucrat.

Un polizor unghiular trebuie sa ofere concomitent trei lucruri: putere maximă, siguranța în utilizare și confort de manevrare. Bineînteles că atunci când vrem să achiziționăm un polizor unghiular trebuie să ținem seama de mai multe aspecte, nu numai de preț: producătorul, dimensiunea maximă a discului și puterea motorului.

Cei mai cunoscți producători de polizoare unghiulare sunt  și Skil, dar cei care caută scule performante la un preț accesibil preferă Bosh și Makita. Contează mult în alegerea pe care o face un cumpărător raportul dintre calitate și preț.

Polizoarele unghiulare pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de tipul lucrării (profesionale și semi-profesionale), în funcție de tipul de alimentare (electric și cu acumulator) și în funcție de puterea nominală (W) a motorului (de la 600, 670 până la 1900).

Discurile unui polizor au diametre diferite (115 mm, 125 mm, 150 mm, 180 mm, 230 mm) și se împart în mai multe categorii, în funcție de materialul din care este conecționat discul și tipul lucrării la care poate fi folosit:

  • disc pentru lustruire
  • disc abraziv
  • disc cu perii de sârmă
  • disc cu diamant pentru tăia

Un exemplu concret: Cineva are nevoie de un polizor profesional pentru prelucrarea păcilor de gresie și faianță. Polizorul Bosch GCT 115 este cel mai indicat, din punctul meu de vedere, deorece motorul are o putere de 720W pentru avans de lucru rapid, tip de alimentare electric, 11.000 de turații/min la mersul în gol, diametrul discului de 115 mm, sistem de prindere M14. aspirarea prafului se face încă de la început cu ajutorul unui furtun de aspirare flexibil, are apărătoare de protecție parțial transparentă pentru o vizibilitate optimă asupra suprafeței de lucru, iar modul de funcționare este uscat.

bosch-gct-115-polizor-pentru-prelucrarea-placilor-de-faianta-si-gresie-19301

 

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *