Dermatită atopică – simptome, cauze, diagnostic și tratament

dermatita utopica

Copilul dumneavoastră a fost diagnosticat cu dermatită atopică? În primul rând nu întrați în panică și înainte de a cere sfatul altor mămici sau a căuta pe internet dermatita atopica la copii tratament, vă rog să citiți și să vă informați despre cauzele, simptomele specifice și tratamentele adecvate în cazul acestei boli.

Dermatita atopică (eczema atopică) este o afecțiune a pielii uscate care afectează oamenii indiferent de vârstă, dar cel mai des este întâlnită la copiii de vârste fragede, în primele luni de viață. Procentul este foarte mare (60%) în ceea ce privește debutul acestei afecțiuni la copiii care nu au împlinit încă un an. Din păcate prevalența acestei boli este în continuă creștere, mai ales în țările dezvoltate.

Simptome

Simptomul primar al dermatita atopice este pruritul (mâncărime) care duce la grataj (scărpinat), ce determină modificări cutanate care vor conduce în cele din urmă la modificări cutanate, care în final vor duce la scăderea pragului de sensibilitate la stimuli (hiperreactivitate cutanată).

La nou născuți dermatita atopică își face apariția în primul rând pe față (obraji și bărbie) și determină frecvent întreruperi în somnul de noapte din cauza senzației de prurit. Odată cu creșterea copilului, leziunile se localizează și în alte părți ale corpului, cum ar fi gâtul, coatele, încheieturile mâinilor și spatele genunchilor. În general erupțiile încep cu o pată roșie pe pielea care devine uscată și începe să supureze și să formeze bășici.

În cazul adulților sunt întâlnite doar manifestări reziduale ale dermatitei atopice: dermatita pleoapelor, dermatita persistentă a mâinilor, dermatita retroauriculă. Zonele afectate sunt roșii și umflate și în cele mai multe cazuri există posibilitatea să se formeze vezicule însoțite de senzația de prurit.

Cauze și factori

Cauzele dermatitei atopice nu sunt cunoscute cu exactitate, dar în cele mau multe cazuri afecțiunea survine în urma combinațiilor între factorii de mediu (stresul emoțional, temeraturi extreme, îmbrăcăminte neadecvată, contactul cu agenți de curățare care conțin alcool sau substanțe care usucă pielea, agenți infecțioși, alimente) și genetici (factori neuroendocrini, predispoziție ereditară, anomalii imunologice, barieră cutanată alterată funcțional, leziuni cutanate, glande sudoripare blocate).

Tratament

Tratamentul dermatitei atopice constă în primul rând în evitarea factorilor declanșatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamației, refacerea barierei cutanate și înlăturarea anxietății. Terapia topică constă în folosirea emolientelor, a inhibatorilor de calcineunrină și a dermatocorticoizilor. În cazurile severe și care sunt refractare la terapiile topice, tratamentul include agenți imunoconductori, antihistaminicele, fototerapia și coriticoterapia sistemică.

Un tratament eficient pentru dermatita atopica severă este împachetarea zonelor afectate cu corticosteroizi topici si comprese umede, conform indicațiilor medicului dermatolog, care are un rol foarte important în controlul dermatitei atopice.

Nu trebuie ignorat sau trecut cu vederea regimul de îngrijire corectă a pielii, ce presupune în primul rând folosirea produselor de igienă a pielii recomandate de medic, precum și aplicarea cremelor emoliente după fiecare spălare. De asemenea trebuie evitată folosirea substanțelor puternic astringene (parfumuri, loțiuni, săpunuri) care pot agrava simtomele bolii.

Please follow and like us:
0

One Reply to “Dermatită atopică – simptome, cauze, diagnostic și tratament”

  1. O dermatita se pare ca am si eu. Nu stiu daca este atopica (urmeaza sa merg la medic), dar se manifesta tot cu mancarimi, mai ales pe fond de stres. Am observant ca si pielea a devenit mai uscata in zonele in care a aparut.
    Multumim de informatii! Sunt bune, ca ne trimit mereu la medical dermatolog pentru aflarea diagnosticului corect. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *