Keyword rearch și Buyer persona –elementele de bază într-o campanie SEO

Dacă tocmai ți-ai lansat businessul, este absolut necesar să te faci cunoscut. Și sincer vorbind, cel mai probabil nu dispui de bugete de marketing foarte mari. De aceea e bine să începi cu pași mici și să operezi cu ceea ce ai. Internetul este un loc foarte bun din care să începi să ”cucerești” piața pe care o vizezi. Una dintre tacticile care va transforma mediul online într-un instrument de marketing este promovarea SEO.

Ce este SEO?

SEO este acronimul pentru Search Engine Optimization și constă în procedeul prin care un site ajunge în primele poziții pe paginile de rezultate ale motoarelor de căutare pentru anumite cuvinte cheie.

Optimizarea SEO este un proces complex și de durată. Fiecare business are particularitățile lui, de aceea trebuie identificată strategia potrivită afacerii tale. Dacă dorești cele mai bune rezultate, îți recomand să apelezi la profesioniști, întrucât aceștia sunt mereu la curent cu modificările algoritmilor de indexare ale Google și dispun de logistica necesară pentru a desfășura o campanie în cele mai bune condiții.

Promovarea în mediul online – cum obții cele mai bune rezultate

Deși piața oferă atât freelanceri cât și agenții SEO, recomandarea mea ar fi orientarea spre cea de-a doua variantă. Deși prețurile sunt un pic mai mari, avantajele unei firme specializate în acest tip de marketing online sunt multiple. Agențiile dispun de specialiști în domeniul marketingului online, al optimizării tehnice a site-urilor și al redactării de conținut în concordanță cu necesitățile businessului tău.

Desigur, totul ține de bugetul de care dispui. Însă compromisurile în privința în cazul serviciilor de optimizare SEO pot fi foarte dăunătoare. Google este un ”judecător” destul de aspru care taxează greșelile cu izolarea site-urilor în paginile nevizitate de majoritatea covârșitoare a utilizatorilor Internetului.

Pentru a porni o campanie în cele mai bune condiții, sunt necesare anumite demersuri premergătoare lansării site-ului. În continuare, voi oferi câteva indicații cu privire la identificarea pieței și a potențialului de creștere și despre identificarea ”cumpărătorului ideal”. Acest demers este necesar pentru a alege strategia care se potrivește cel mai bine particularităților businessului tău.

Identificarea pieței și a potențialului de creștere (keyword research)

Keyword research-ul este temelia unei campanii SEO. Orice strategie de optimizare pentru motoarele de cautare trebuie să înceapă, în primul rând, cu identificarea cuvintelor cheie relevante pentru business-ul în cauză.

Un keyword research nu presupune doar identificarea a 5-10 cuvinte cheie principale, cu cel mai mare volum de căutări, ci trebuie să se focuseze pe identificarea tuturor cuvintelor cheie, indiferent de numărul de căutări lunare.

Keyword research-ul presupune, de fapt, identificarea pieței și stabilirea potențialului de creștere. Un keyword research efectuat poate identifica sute de cuvinte cheie relevante pentru businessul tău, cu un volum total de zeci, poate chiar sute de mii de căutări lunare, (reprezentând, de fapt, mărimea pieței), care sunt ulterior grupate în funcție de categoriile de interes.

Resurse utile pentru keyword reasearch: Keyword Planner, Google Trends, SeoMonitor, UberSuggest.io, Keywordtool.io, Ahrefs Keyword Explorer

Crearea unui profil Buyer Persona

Pentru a optimiza cât mai bine campaniile de marketing, este necesar să se realizeze inițial un profil al cumpărătorului ideal, denumit, în termeni specifici, Buyer Persona. Mai exact, prin crearea unui Buyer Persona se urmărește identificarea tipurilor de cliențiși creionarea profilului clientului ideal pentru business.

Informațiile pe care trebuie să le cuprindă un profil Buyer Persona:

 • Sex
 • Vârstă
 • Starea civilă
 • Profesie
 • Situație financiară
 • Pasiuni
 • Educație
 • Decizia de cumpărare (care sunt motivele pentru care preferă produsul X în defavoarea produsului Y)

Modalitățile de culegere a informațiilor:

 • Cercetări de piață – Institutul Național de Statistică este o sursă de informații utilă;
 • Sondaje de opinie – Dacă ai o bază de date a clienților tăi, îi poți ruga să răspundă la un set predefinit de întrebări. Dacă ești la început și nu ai o astfel de bază de date, poți apela la o companie specializată în sondaje de opinie;
 • Propriul instinct – Nu uita faptul că Buyer Persona este o entitate fictivă, așa că o poți construi, pe lângă informațiile din piață, și pe baza propriilor instincte si dorințe.
Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *