Piaţa maşinilor second hand, în continuă ascensiune în întreaga lume

Industria automobilelor este compusă din câţiva jucători multinaţionali de top şi mai mulţi retaileri. Jucătorii multinaţionali sunt în principal producători, în timp ce piaţa de retail cuprinde jucători care se ocupă atât de vehicule noi, cât şi de vehicule uzate. Potrivit forbes.com, în ultimii ani, piaţa de autoturisme second hand a înregistrat o creştere semnificativă. De exemplu, în Marea Britanie, piaţă maşinilor second hand a reprezentat 51% din totalul vânzărilor de maşini în anul 2014, reprezentând 45,1 miliarde lire sterline.

Pe de altă parte, industria auto din S.U.A. a menţinut un ritm de creştere de şase ani consecutivi, atât în ceea ce priveşte segmentul de maşini noi, cât şi cel al maşinilor second hand, atingând o rată de creştere de aproximativ 6%. Mai exact, vorbim de o creştere la nivelul industriei auto de 68 % faţă de criza globală din 2009, potrivit unui raport publicat de compania de licitaţii de automobile Manheim.

În România, statisticile au cunoscut o transformare uriaşă după eliminarea taxei de înmatriculare, de la începutul acestui an. Tranzacţiile cu maşini second-hand au avut un avans de 130%, iar înmatriculările de maşini noi au crescut cu 27%, potrivit unei analize Autovit.ro.

Un raport oferit de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că piaţa maşinilor noi a crescut cu 27%, până la 45.000 de unităţi, ceea ce înseamnă cel mai bun parcurs din 2009 până în prezent, iar piaţă maşinilor second-hand din import a avut un avans de 86%, până la 253.000 de maşini. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în luna februarie, când 68.000 de maşini s-au înscris în circulaţie, iar printre cele mai căutate maşini second hand se regăsesc mai multe modele de Audi.

După cum se vede există o tendinţă internaţională clară, care nu da semn că va încetini, de creştere a achiziţionării de maşini second hand, România fiind chiar un caz aparte, după eliminarea taxei de înmatriculare.

Potrivit unui raport publicat de Edmunds Media, preţul mediu al unei maşini second hand depăşeşte valoarea de 18.000 de dolari, clienţii continuând să caute autoturismele mai tinere. Vârstă unei maşini second hand este importantă în determinarea valorii automobilului.

În concluzie, piaţă de autovehicule second-hand are doi factori cheie. Primul şi cel mai important este că preţul mediu pe vehicul uzat a crescut considerabil în ultimii ani pentru că oamenii optează pentru vehicule mai „tinere”. Cel de-al doilea factor este că, în ciuda creşterii valorii medii a unei maşini, volumul vânzărilor nu încetineşte, românii fiind atraşi de autovehicule uzate din alte ţări, cum ar fi maşini second hand din Franţa, Germania, Anglia.

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *