Pompa de apă pentru fântână

gradina

M-am cam plictisit azi în casă. Vremea urâtă de afară nu prea a fost pe placul meu, aș fi preferat o plimbare prin orașul încălzit de razele soarelui primăvăratic. M-am săturat de filme, de postările de pe facebook cu floricele și mărțișoare și de modificările făcute pe blog. Ce să fac ca să uit de plictiseală și de vremea urâtă de afară? Cea mai bună idee ar fi să scriu încă un articol pe blog, nu? Sau mai multe…

Azi trebuie să scriu neapărat un articol despre pompa de apa pentru fantana, nu mai vreau să amân și să postez pe ultima sută de metri din lipsă de timp. De obicei scriu dimineața înainte de a pleca la birou, dar azi voi face o excepție din cauza plictiselii. De luni începe o nouă săptămână de lucru și știu că nu voi mai avea timp să scriu pe blog, poate doar seara târziu sau dimineața devreme.

Problema este că nu prea știu ce aș putea să scriu despre o pompă de apă și chiar nu am chef să copiez de pe internet date tehnice despre un anumit model numai așa, de umplutură. Din fericire eu stau la bloc și chiar nu am nevoie de pompe și hidrofoare pentru a avea apă curentă, dar asta nu înseamnă că acestea nu sunt importante sau utile pentru cei care au nevoie de așa ceva.

Foarte puține persoane sunt familiarizate cu utilitatea pe care o are o pompă submersibilă sau un hidrofor. Acestea sunt folosite atât în mediul industrial, cât și în cel casnic. Alimentarea cu apă curată, stropirea grădinii sau prevenirea de inundare a beciului casei sunt doar cateva exemple față de importanța unor asemenea utilaje.

Am crescut la țară și știu foarte bine ce înseamnă să nu ai apă curentă sau, mai rău, să nu poți uda legumele din grădină din cauză că pompa din fântână nu mai avea putere să tragă apa sau mai rău, se ardea când debitul apei creștea sau scădea prea mult. Nu era deloc ușor să scot din fântână apă cu găleata și apoi să o car câteva sute de metri până în grădină. Dar trebuia să fac asta și să îmi ajut părinții. Dacă nu reușeam să udăm grădina dimineța sau seara pe timp de secetă, riscam ca toate legumele să se usuce și să nu mai avem ce culege toamna.

Îmi aduc aminte ce fericită eram când vechea pompă din fântână reușea să scoată apă și câteva zile la rând udam grădina fără a scoate zeci de găleți de apă. Era o joacă de copil să pun furtunul în jgheabul de lângă fântână și să apăs pe butonul care pornea pompa. Zumzetul ce se auzea din fântâna adâncă era cea mai frumoasă melodie pentru urechile mele de copil.

Dar fericirea nu dura mai mult de câteva zile la rând deoarece pompa nu rezista mult și se ardea din cauza nivelului apei din fântână care era ori prea mic și sorbul din capătul țevii nu mai intra în apă sau era prea mare acoperind pompa. Sau poate se ardea din cauză că motorul avea putere prea mică și noi îl solicitam prea mult? Nu mai știu..

pompe

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *